Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Gnojniku oraz Bank Żywności w Krakowie realizowały Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.
Celem Programu było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018.
Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
• warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe),
• skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
• mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
• mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
• cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
• tłuszcze (olej rzepakowy),
• dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).
Pomoc żywnościowa trafiła do 1085 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa małopolskiego.
Wydaliśmy osobom potrzebującym:
• ponad 56,5 ton żywności;
• 5974 paczek żywnościowych.
W ramach Podprogramu 2017 we współpracy z Bankiem Żywności w Krakowie dla osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono warsztaty edukacyjne: kulinarne „Akademia żywienia” oraz żywieniowe „Kulinarnie mocni”.
Dodatkowo Gminny Ośrodek Pomocy społecznej w Gnojniku w ramach Podprogramu 2017 realizował działania towarzyszące niefinansowe takie jak: wigilia dla mieszkańców z terenu gminy Gnojnik.