Menu główne
Aktualności RSS

Aktualności

  • Podsumowanie pomocy żywnościowej

    Tuesday, 17 July 2018r. Inne

    Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Gnojniku oraz Bank Żywności w Krakowie realizowały Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.

    Celem Programu było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  sierpień 2017 – czerwiec 2018.

    Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
    • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe),
    • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
    • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
    • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
    • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
    • tłuszcze (olej rzepakowy),
    • dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).

    Pomoc żywnościowa trafiła do 1085 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa małopolskiego.

    Wydaliśmy osobom potrzebującym:
    • ponad 56,5 ton żywności;
    • 5974 paczek żywnościowych.

    W ramach Podprogramu 2017 we współpracy z Bankiem Żywności w Krakowie  dla osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono warsztaty edukacyjne: kulinarne „Akademia żywienia” oraz żywieniowe „Kulinarnie mocni”.

    Dodatkowo Gminny Ośrodek Pomocy społecznej w Gnojniku w ramach Podprogramu 2017 realizował działania towarzyszące niefinansowe takie jak: wigilia dla mieszkańców z terenu gminy Gnojnik.

Galeria