Menu główne


Dziś jest Thursday, 21 November 2024 r., imieniny: Janusza, MariiReginy
Temperatura: 0°C, prędkość wiatru: 0 m/s, ciśnienie: 0 hPa
Aktualności RSS

Aktualności

  • Legendarna perła uszewskiego rzemiosła

    Thursday, 10 December 2020r. Kultura

    Aby przygotować zaczyn do wypieku uszewskiej kukiełki, wystarczy trochę wody, mąki pszennej, drożdży i soli. Zarobione w ten sposób ciasto należy odstawić w ciepłym miejscu, aby dobrze wyrosło.

    Ostatnim elementem przed wsadzeniem do pieca opalanego sosnowym drewnem jest właściwe uformowanie kukiełki z wyrośniętego ciasta z charakterystycznie zaplecionym na wierzchu warkoczem.

    - Niegdyś to była żywa legenda uszewskich piekarzy, którzy sprzedawali swoje wyroby na okolicznych jarmarkach i odpustach. Pamiętam jak we wczesnych godzinach rannych wozy konne jechały w kierunku Brzeska i Zakliczyna na tamtejsze targowiska – wspomina Bogumiła Brzeska, prezes Koła Gospodyń Wiejskich w Uszwi, które wspólnie z Fundacją Wspierania Aktywności i Zachowania Dziedzictwa Lokalnego „PRO MEMORY” zorganizowało warsztat wypieku i degustacji uszewskiej kukiełki.

    Dzisiaj mamy już zupełnie inne czasy. Większość wyrobów piekarniczych dostępnych w sieciach detalicznych jest modyfikowana, chociażby po to , aby uzyskać dłuższy okres przydatności do spożycia. Kukiełka swoje walory smakowe zachowywała dosyć krótko, gdyż po dwóch dniach była twarda jak kamień. Wg dawnej uszewskiej tradycji, każda kumoszka udająca się w odwiedziny do domu, w którym narodziło się dziecko, zanosiła w prezencie świeżo upieczoną i pachnącą kukiełkę, którą najczęściej spożywano z wiejskim masłem i popijano mlekiem „prosto od krowy”.

    - Ostatnie gospodarstwa domowe, które trudniły się wypiekiem kukiełek, zakończyły swoją działalność na początku lat 80-tych ubiegłego stulecia. Ostatnia z żyjących osób, która osobiście przekazała mi recepturę oraz tajniki wyrobu ciasta i wypieku uszewskich kukiełek zmarła kilka lat temu. Dzisiaj wspólnie z grupą osób, która chce zachować tradycje naszych przodków, chcemy niejako wskrzesić tę piękną perłę uszewskiego rzemiosła piekarniczego – mówi Danuta Białka, prezes Zarządu Fundacji Wspierania Aktywności i Zachowania Dziedzictwa Lokalnego „PRO MEMORY”

    Warto wiedzieć, że w 2013 roku uszewska kukiełka jest wpisana na listę produktów tradycyjnych >> https://www.gov.pl/web/rolnictwo/kukielka-uszewska.

    Marek Białka

     

     

     

Galeria