W dniu 20 marca br. w Domu Strażaka w Lewniowej odbył się warsztat kulinarny pn. „Kulinarnie mocni” i warsztat żywieniowy pn. „Akademia żywieniowa” zorganizowane przez Bank Żywności w Krakowie.
Zajęcia organizowane są w ramach II edycji Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 jako działania towarzyszące i skierowane są do osób korzystających z pomocy żywnościowej.
Warsztaty poprowadziła trenerka i specjalista ds. edukacji pani Marta Lutak, która wspólnie z uczestnikami przygotowywała takie potrawy jak: jajka faszerowane, sałatka z ziemniakami, rolada szpinakowa, forszmak postny ze śledzia, brownie z kaszy gryczanej, omawiając ich skład i wartości odżywcze.
Na zakończenie warsztatów uczestnicy otrzymali drobne podarunki od organizatora.
Osoby zainteresowane wzięciem udziału w kolejnych warsztatach proszone są o zgłoszenie w siedzibie ośrodka celem zadeklarowania uczestnictwa.