Menu główne
Aktualności RSS

Aktualności

  • Wigilia vesnańska

    Thursday, 12 December 2013r. Inne

    Dwa działające w Gnojniku stowarzyszenia: Vesna i Katolickie Stowarzyszenie Młodzieży zorganizowały w dniu 10 grudnia pierwszą wspólną wigilię. Było gwarnie i radośnie, a cała Betania zawładnięta została bakaliowymi aromatami i świąteczną atmosferą.

    Przygotowania do wspólnej wigilii rozpoczęto od pieczenia świątecznych ciastek  artystycznie zdobionych bakaliami, ziarnami zbóż, a nawet roślinami. Pieczenie zdobionych w ten sposób ciasteczek to długa tradycja skarbnika Vesny Ewy Kubali, która każdego roku nie tylko kontynuuje tradycję, ale przekazuje też innym recepturę na znakomite ciasto, zachęcając do  tego przyjemnego obrzędu przedświątecznego. Trzeba dodać, że ma  ona imponującą kolekcję foremek gromadzoną przez ponad dwadzieścia lat.
    Ten wyjątkowy przedświąteczny wieczór był również pretekstem do zorganizowania ostatniego w tym roku posiedzenia Zarządu Vesny, na którym omówiono plany działalności stowarzyszenia na 2014 rok, ze szczególnym uwzględnieniem działań skierowanych do młodzieży. Następnie były świąteczne życzenia przy wigilijnym stole, degustacja potraw wigilijnych i oczywiście upieczonych wspólnie ciasteczek.


    W ten przedświąteczny czas zachęcamy mieszkańców Gminy Gnojnik do wspólnego  wypieku świątecznych ciasteczek, które mogą być znakomitą ozdobą świątecznego stołu, choinki, a także pysznym i pięknym dodatkiem świątecznego menu. Podajemy sprawdzony  przez nas przepis na świąteczne ciasteczka:
    Składniki:
    1 kg mąki pszennej
    4 jajka
    1/3 litra  kwaśnej śmietany
    3/4 szkl. cukru
    3 łyżki miodu
    ½ kostki masła
    ½ kostki margaryny
    ½ kostki smalcu
    szczypta soli
    1 łyżka proszku do pieczenia
    przyprawa piernikowa, olejek pomarańczowy, cynamon.
    Wykonanie:
    Cisto zagnieść, rozwałkować, wykrajać foremkami ciasteczka, posmarować roztrzepanym jajkiem i udekorować dowolnie według uznania: bakaliami, ziarnami lub lukrem. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min. Długość pieczenia zależy od grubości ciasta.
    Smacznego!

     

                                                                              Zarząd Vesny

Galeria