W dniu 10 października br. w Domu Strażaka w Gnojniku odbył się warsztat kulinarny pn. ”Kulinarnie mocni”, zorganizowany przez Bank Żywności w Krakowie w ramach II edycji Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020.
Trzygodzinny warsztat poprowadziła trenerka i specjalista ds. edukacji pani Patrycja Fudalewska – Jasińska, która wspólnie z uczestnikami przygotowała takie potrawy jak: kanapeczki z masłem paprykowo-makrelowym i pastą z fasoli, naleśniki z pastą z makreli, placuszki z cukinii z tatarem z makreli oraz czekoladowe ciasto z buraczków. Zajęciom praktycznym towarzyszył krótki wykład na temat składu i wartości odżywczych wymienionych potraw.
Na zakończenie warsztatów wszyscy uczestnicy otrzymali drobne prezenty.
Zajęcia są bezpłatne i przeznaczone dla odbiorców pomocy żywnościowej i ich rodzin.
Osoby zainteresowane wzięciem udziału w kolejnych warsztatach proszone są o zgłoszenie w siedzibie ośrodka celem zadeklarowania uczestnictwa.