W dniu 11 grudnia br. w Domu Strażaka w Lewniowej odbył się warsztat kulinarny pn. „Kulinarnie mocni” i warsztat żywieniowy pn. „Akademia żywieniowa” zorganizowane przez Bank Żywności w Krakowie.
ajęcia organizowane są w ramach kolejnej edycji Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 jako działania towarzyszące. Warsztaty skierowane są do osób korzystających z pomocy żywnościowej.
Warsztaty poprowadziła trenerka i specjalista ds. edukacji pani Justyna Wisła, która wspólnie z uczestnikami przygotowywała takie potrawy jak: śledzie z suszonymi śliwkami i owocami, śledzie z jabłkiem i musztardą francuską, świąteczne ciasto marchewkowe, zwijane bułeczki z makiem, kutia z pęczaku z migdałami - omawiając ich skład i wartości odżywcze.
Osoby zainteresowane wzięciem udziału w kolejnych warsztatach proszone są o zgłoszenie w siedzibie Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Gnojniku celem zadeklarowania uczestnictwa.
Zdjęcie pochodzi z zasobów witryny www.pixabay.com.