W związku ze stwierdzeniem dwóch ognisk w Małopolsce wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) Powiatowy Lekarz Weterynarii przypomina o konieczności zachowania szczególnej ostrożności i wzmożenia bioasekuracji przy obsługiwaniu drobiu.
Pozwoli to na zminimalizowanie ryzyka przeniesienia wirusa grypy ptaków do gospodarstw.
WYSOCE ZJADLIWA GRYPA PTAKÓW – HPAI zaleca się w szczególnośći:
- zabezpieczyć paszę przed dostępem zwierząt dzikich;
- nie karmić drobiu na zewnątrz budynków, w których drób jest utrzymywany nie poić drobiu oraz ptaków utrzymywanych przez człowieka wodą ze zbiorników, do których dostęp mają dzikie ptaki;
- stosować w gospodarstwie odzież i obuwie ochronne oraz po każdym kontakcie z drobiem lub dzikimi ptakami umyć ręce wodą z mydłem;
- stosować maty dezynfekcyjne w wejściach i wyjściach z budynków, w których utrzymywany jest drób; przetrzymywać drób w przeznaczonych do tego celu pomieszczeniach bez możliwości swobodnego poruszania się po otwartym wybiegu.
Apel do hodowców drobiu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Głównego Lekarza Weterynarii
Zdjęcie pochodzi z zasobów witryny www.pixabay.com.